LoRa Gateway GPS Nyomkövető

Már hosszú ideje tervezzük, hogy építünk valamit a LoRa technológia felhasználásával. Az egyik elkövetkező projektünkhöz szükséges megvalósíthatósági hatástanulmányra ezért építeni kezdtünk, hogy tesztelhessünk különböző modulokat amik elérhetők a piacon. Mi lehetne hasznosabb egy hatótáv teszthez mint egy GPS Nyomkövető. Reményeink szerint ez az eszköz lehetőséget biztosít majd nekünk, hogy megválaszoljuk az összes felmerülő kérdésünket. Ezért építettük meg a LoRa Gateway GPS Nyomkövető -t.

Az építés folyamata és tesztelés:

Először építettünk két egységet E220 as modulakat felhasználva, hogy validálhassuk a példakódokat amiket az interneten találtunk. Szerencsénkre ahogy azt vártuk is nagyon sok példa, vezetékezési diagram, videós bemutatót találtunk a témával kapcsolatban. Legnagyobb probléma az volt, hogy ez egyik kapcsolás hibásnak bizonyult és eltartott egy darabig mire realizáltuk, hogy ez nem a mi hibánk. Legfőbb információ forrásunk a : mischianti.org  volt. Több helyen is megemlítik, hogy vigyázni kell amikor olyan egységeket „házasít” az ember amik különböző feszültség szinteken kommunikálnak az I/O interfészeiken. Az egyik szét-összeszerelési fázisban miközben debug -goltunk egy hibát keresve véletlenül kimaradt egy feszültség osztó az Arduino Uno és az E220 -as modul között ami nagyon rossz hatással volt a modul élettartamára. Nyugodj békében E220-as modul! Arra is rájöttünk, hogy nincs az a mennyiségű testpanel amit ne lehetne felhasználni így ebből még kell beszerezzünk mert POC gyártását igencsak meg tudja gyorsítani. Amikor Wemos mini, mini pro vagy a D1 és mikroszámítógéppel dolgozunk ezek a problémák nem jelentkeznek mivel ezek kommunikációs feszültség szintje 3.3V.

Szükséges még megemlíteni, hogy ezek a kommunikációs modulok különböző frekvencia tartományokban működnek állítható kimenő teljesítménnyel. Figyeljünk a helyi szabályozásokra! Ez volt az első része a LoRa Gateway GPS Nyomkövető témánknak a hatótáv teszt ezek után egy külön post-ban lesz publikálva amikor az időjárás lehetővé teszi ennek felmérését!

Köszönjük mindenki megtisztelő figyelmét, jó építést kívánunk!