LM555 indító modul Raspberry PI

Ebben a bejegyzésünkbe egy LM555 indító modul Raspberry PI hoz kerül bemutatásra. Kutatásaink közben több megoldást is megnéztünk és választottuk ki a nekünk tetszőt. Természetesen nem állítjuk, hogy ez a legjobb / legelegánsabb / legegyszerűbb. A képeken látható megvalósítás extra alkatrészeket használ amire nincs szükség az alap verzióhoz ezeket természetesen ki kell hagyni.
 

Aki dolgozott mar Raspberry Pi-al az tudja milyen fájdalmas tud lenni egy nem várt áramkimaradás. Ezt már viszonylag könnyen tudjuk orvosolni az olcsó modulokkal. Igen de mi történik akkor ha a UPS is lemerül és leáll az egységünk. Amennyiben teljesen leállítottuk az egységet és a tápegység nem ad semmilyen energiát akkor nincs probléma mert ahogy visszaáll az áramszolgáltatás az fog történni mintha kihúztuk volna kézzel a vezetéket is újracsatlakoztattuk volna. Amikor UPS-t használunk valószínű, hogy nem várjuk amíg teljesen elfogy a tartalék mert akkor pont ugyanott tartanánk mintha nem is lenne szünetmentesünk. Ha azonban ez nem így van és a táp szolgáltat még energiát akkor az egységünk nem fog újraindulni hiszen nem volt megszakítva a tápellátás.

 
A hivatalos fórumon olvasott thread ben leírt módszert felhasználva rövidre zárjuk a 5. és 6. tüskét.
Rendelkezésünkre álló információk alapján a két tüske folyamatos összezárása sem okoz problémát viszont mi ezt szerettük volna elkerülni biztos ami biztos alapon. Így a megoldásunkban egy relé adja az indító jelet majd 5 másodperc múlva alap állapotba kerül és megszűnik a lábak kapcsolata.
 
Alábbi képeken a kapcsolási rajz és a megvalósult állapot az LM555 indító modul Raspberry PI hoz.
Ha szükséges lenne ezt a kapcsolást igen kis helyen meg lehet valósítani így nem okozhat problémát bármilyen projektbe való integrálása. A kapcsolás stabil és az ellenállásokkal az időzítő tetszőlegesen állítható illetve a kondenzátor kapacitásának cseréjével módosítható.
 

Mindenkinek jó szerelést kívánunk!

LM555 restart signal generator for Raspberry Pi diagramm
LM555 restart signal generator for Raspberry Pi diagramm
LM555 restart signal generator for Raspberry Pi implementation
LM555 restart signal generator for Raspberry Pi implementation

Vissza a Blog oldalra.